Araç Muayenesi İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Periyodik olarak aracın durumu hakkında bilgi alınmasını sağlayan araç muayenesi için gerekli evraklar nelerdir yanıtları arasında aracın durumu belirleyicidir. Öncelikli olarak online randevu ile başarılı bir şekilde tarih alımı yapılırken evrakların yanında bulundurulması da zorunlu tutulur. Muayene sırasında istenen evrakların başında araç ruhsatı gelir. Satış ve devir durumlarıyla birlikte yeni ruhsat olmaması halinde noter tarafından verilen EK-44 Geçici Belge ile de işlemler yapılabilir. Ruhsat ile birlikte tüm araçlarda zorunlu tutulan trafik sigortası da muayene öncesinde kontrol edilenler listesindedir. Trafik sigortasına sahip olmayan araçların muayene edilmesi söz konusu değildir. Geçerli trafik sigortasını gösteren belge de mutlak surette araç muayenesi evraklarındandır. Bununla birlikte muayene süreçlerinin başlatılması için ücret ödemeleri de evrak kontrolleriyle birlikte yapılır. Muayene ücretinin yanı sıra araca ait varsa tüm trafik cezalarının da ödenmesi istenir.

TÜVTÜRK İstasyonlarında Araç Muayenesi İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Ruhsat ile trafik sigortasıyla birlikte araçların egzoz gazı emisyon ölçümü belgesi de talep edilir. Sıra alımı sonrasında muayene bölümüne geçmeden önce egzoz gazı ölçümleri yapılır, dakikalar içinde raporu alınır. Muayene öncesinde yetkililere bu belgede gösterilir. Egzoz gazı ölçümlerine girilmemesi halinde aracın “ağır kusurlu” olarak kaydı yapılır. Muayene öncesinde egzoz gazı geçerlilik tarihinin de kontrol edilmesi gerekebilir. Her ne kadar rapor var olsa da geçerliliği sonlanmış olabilmektedir. Bu durumda işlemlere başlanılmadan önce yapılmayan testlerin neden olduğu geçersiz raporu alınabilir. Egzoz gazı ölçüm işlemleri TÜVTÜRK muayene istasyonlarında özel alanlarda yapılmaktadır. Farklı bir yere gidilmesine gerek olmayıp evrak temini aynı zaman içerisinde yapılabilir. Araç muayenesi için gerekli evraklar nelerdir yanıtlarında raporların geçerlilik durumları da etkilidir.

Muayene İçin Araç Sahibi Evrakları

Araçla birlikte kişiye ait kimlik ya da ehliyet ile işlemler yapılır. Bununla birlikte araç muayenesi için gerekli evraklar nedir sorusunun yanı sıra muayene şartlarında araç sahibi yoktur. Ruhsatın kişiye ait olmaması durumunda dahi kişinin farklı araçları muayeneye sokabilmesine izin verilir. Araç muayenesi için gerekli evraklar nelerdir sorusunda araç sahiplerini ilgilendiren belgeler bulunur. Araç muayenesini yaptıran kişinin kim olduğunun tespiti sonrasında işlemlere başlanır. Sürecin tamamlanmasının ardından ise aracın teslimi işleme yapan kişiye yapılır. Farklı kişilerin muayene istasyonlarına gelerek ruhsat sahibi olmadıkları araçların işlemlerine yapabilmesi mümkün olmaktadır diyebiliriz.

LPG CNG Tanklı Araçlarda Muayene Evrakları Nelerdir?

Muayene süreçlerinde aracın sahip olduğu tankın üzerindeki bilgilerinde okunması istenir. LPG özelindeki tadilat işlemlerine dair ise “Montaj Tespit Raporu” ve “Gaz Sızdırmazlık Raporu” evraklarının teslimi zorunlu tutulur. İlk muayenede getirilen evrakların geçerliliğini yitirmesi ya da kabul edilmemesi halinde yeniden rapor düzenlenmesine karar verilir. Bununla birlikte yeni tarihe sahip “Gaz Sızdırmazlık Raporu” gerekli olur. Araç muayenesi için gerekli evraklar nelerdir sorusu özelinde bazı tadilat projeleri de bulunur. Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu bünyesindeki odalardan da EK-1 belge alımları sağlanır. Belirtilen evrakların asillerinin getirilmesi de önemli olan bir başka husustur. Belgelerde eksiklik ya da hata olması, geçerlilik süresinin aşılması durumlarında araç muayene süreçleri başlatılmamaktadır. Bununla birlikte muayene geçersizliği olması halinde ise 30 günlük süre zarfında tekrardan işlemlere başlanılması istenir. 30 günlük sürenin aşılmaması halinde muayene ücreti ödemesi olmaksızın işlemler yapılır.